Günlük hayatta yaşadığımız stres, öfke, üzüntü, yalnızlık gibi duygular sebebi ile aç olmadığımız halde yemek yemek ya da tatlı tüketmek istiyoruz. Fast food ve pastane ürünleri genelde tok olmamıza rağmen hayır diyemediğimiz besinler. Bunlar vücudun ihtiyacı değil ama duygusal bir ihtiyaç. Yaşam içinde karşılaştığımız olaylar, günlük hayatın getirdiği güçlükler negatif duyguları, negatif duygular da duygusal açlığı tetikliyor.
İşleriniz ters gittiği zaman veya yoğun stresli bir gün yaşadığınızda aniden bastıran yeme isteğiniz artıyorsa, bu gibi durumlarda yüksek kalorili besinleri tercih ediyorsanız, doysanız bile hala yemeye devam ediyorsanız ve bitirdikten sonra pişmanlık duyuyorsanız; Fiziksel açlığınızı değil de duygularınızı doyurmak için yemek yiyorsunuz demektir.
Duygusal Açlık Nedir?
Mide hacminiz dolu olmasına rağmen üzüntü, öfke, stres, can sıkıntısı, yalnızlık gibi sebeplerden dolayı yapay bir açlık hissetme ve aşırı yemek yeme durumudur.
Duygusal yemenin, açlıktan ziyade başka nedenleri vardır. Herhangi fiziksel bir belirti yemek yemeye itmez, onun yerine duygular yemeye doğru yönlendirir.
Duygusal açlık bir anda gelir; fiziksel gerçek açlık duygusu yavaş yavaş hissettirir kendisini. Duygusal açlıkta o anda doyurulması gereken ve tatmin edilmesi gereken bir açlık türüdür. Eğer fiziksel olarak açlıktan bahsediyorsak o an tek bir besin olarak örneğin çikolata, pizza gibi seçici bir besin olarak değil diğer alternatifleri de tercih edebildiğiniz bir durumdur. Duygusal yeme, arkasında suçluluk duygusu bırakabilirken, fiziksel olarak aç olduğunuzda yemek yemek bu duygulara yer vermez.
Özellikle diyetteyken sevdiğiniz yemeklerden kopmak ve bunları bırakmak duygusal olarak çok zor olabiliyor. Ve duygusal açlığınızı tetikliyor olabilir. Önemli olan bu süreç de tamamıyla hayatınızdan çıkarmaktansa dengeyi kurmaktır. Bunun için, yemek istediğiniz besinlerin porsiyonlarını küçük parçalara ayırabilirsiniz. Çünkü, zihin, herhangi bir besini yaklaşık 4 ısırıktan sonra en yüksek noktasında bu besini hatırlıyor ve yemekten alınan keyfi zihinde saklıyor. Böylece, daha az zararla (kaloriyle), daha fazla fayda (istediğiniz besini yemiş olmak) sağlamış oluyor.
Duygusal Açlıkla Baş etmenin yolları: