Scroll to top
Menü
Public

Gebelikte Beslenme

Hamilelik ve Emzirme Döneminde Nasıl Beslenmeliyiz?

Gebelik ve Emzirme Dönemi

Anne adaylarının hamilelik döneminde beslenmeleri bebeğin gelişimi açısından büyük önem taşır. Hamilelik döneminde, bebeğin gelişim evrelerine göre ihtiyaç duyulan besin öğeleri de farklılık gösterir.

Hamilelik döneminde gereğinden az kilo alımı anne adayının vücut depolarının tükenmesine, buna bağlı olarak bebek için ihtiyaç duyulan besinsel öğelerin alınamamasına neden olur ve annenin vücut direncinin düşmesine sebep olabilir. Gereğinden fazla alınan kilo ise bebeğin gelişim evrelerinde sorun oluşturabilir, doğum sonrasında bebeğin sağlığı ile ilgili problem yaratabilir. Hamilelik döneminde anne adaylarının yaşadığı bulantı, kusma, kabızlık, gaz sancısı, kabızlık gibi problemlerde anneye uygulanan özel beslenme programı bu rahatsızlıklar da yok edilebilir veya en aza indirilebilir.

Anne adaylarının hamilelik döneminde beslenmeleri bebeğin gelişimi açısından büyük önem taşır. Hamilelik döneminde, bebeğin gelişim evrelerine göre ihtiyaç duyulan besin öğeleri de farklılık gösterir. Hamilelik döneminde; annenin kendi fizyolojik gereksinimlerini ve bununla birlikte bebeğin büyümesi için gerekli enerji ve besin öğelerini tam olarak karşılaması gerekir. Hamilelik döneminde gereğinden az kilo alımı anne adayının vücut depolarının tükenmesine, buna bağlı olarak bebek için ihtiyaç duyulan besinsel öğelerin alınamamasına neden olur ve annenin vücut direncinin düşmesine sebep olabilir. Gereğinden fazla alınan kilo ise bebeğin gelişim evrelerinde sorun oluşturabilir, doğum sonrasında bebeğin sağlığı ile ilgili problem yaratabilir. Hamilelik döneminde anne adaylarının yaşadığı bulantı, kusma, kabızlık, gaz sancısı, kabızlık gibi problemlerde anneye uygulanan özel beslenme programı bu rahatsızlıklar da yok edilebilir veya en aza indirilebilir. Kafein çay, kahve, gazlı içeceklerde bulunur. Aşırı kafein tüketimi erken doğuma ve bebeğin düşük doğum ağırlıklı olmasına sebep olabilir. Ayrıca fazla kafeinin bebeğin kalsiyum ve kemik yoğunluğunun
üzerine zararlı etkileri vardır. Annede demir ve çinko emilimini engelleyerek anemiye sebep olabilir. Sonuç olarak gebelerin sağlıklı bir beslenme dönemi geçirebilmeleri için,günlük olarak her besin grubundan belli miktarlarda almaları gerekmektedir. Bu besin grupları; sebze meyveler, süt ve süt ürünleri, et/tavuk/balık ve kurubaklagiller, tahıllardır.