Scroll to top
Menü
Public

Çocuk Beslenmesi

Çocukluk Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı ?

Çocukların besin gereksinimi yetişkin insanlardan farklıdır. Çocuk beslenmesinde amaç, sağlıklı büyüme ve gelişme sağlayabilmektir. Çocukluk döneminde edinilen yanlış beslenme alışkanlıkları ise ilerleyen dönemlerde obezite başta olmak üzere kalp hastalığı, diyabet, hipertansiyon, gibi önemli sağlık sorunlarına yol açar.

Ailelerin çoğunluğu bu konuda dikkatli olmakla birlikte bir kısmı ise çocuklarının obez olduklarını kabul etmemekte, sadece iştahlı ve hafif toplu olduklarını düşünmektedir. Çocuklarda ileriye dönük şişmanlığa neden olabilir.

Çocuklarda sağlıklı beslenmenin genel ilkeleri besinlerde çeşitliliğin sağlanması, liften zengin besinlere yer verilmesi, vitamin ve minerallerin yeterli düzeyde alınması ve paketli gıda tüketimine bağlı olarak fazla kalori alımının azaltılmasına dayanır.

Okul öncesi dönemden başlayarak çocukların yeterli ve dengeli beslenme;

– Büyüme ve gelişmenin sağlanması

– Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması.

Çocukların hastalıklardan korunması, zihinsel ve fiziksel yetilerinin gelişmesi, sağlıklı beslenmeyle mümkündür.

Sağlıklı beslenme alışkanlığını çocuklara kazandırabilmek için anne ve babanın yediğine içtiğine dikkat etmesi lazımdır. İşlenmiş- paketli gıdalar tüketen aile içerisindeki çocukların aynı alışkanlıkları edinmeleri mümkündür. Çünkü çocuk, anne ve babayı taklit ederek yetişir. Bu da, evde sağlıklı beslenme alışkanlığı olmayan ailelerin çocuklarının da aynı geleneği sürdüreceği anlamına geliyor. Bunlar aşılabilir. Çocuğunuza düzenli yeme alışkanlığı ve sağlıklı beslenmeyle ilgili kültürü verebilirsiniz. Ancak bunun baskıyla yapılması doğru değildir.