Zaman hepimiz için değerli. Marketlerde bir ürünü alırken, onun güzelliği, fiyat uygunluğunun yanında pratikliği, fonksiyonel olması gibi birçok faktörü göz önünde tutmamız gerekiyor. İşte böyle durumlarda dondurulmuş gıdalar imdadımıza yetişiyor.
Dondurulmuş Ürünlerin Raf Ömürleri Ne kadardır?
Sebze-meyve ve su ürünleri 2 yıl, unlu mamuller ise 1 yıl; -18°’deki derin dondurucuda son kullanma tarihine kadar tazeliğini korur.
Dalından koparmadığımız sürece manavlardan, marketlerden aldığımız taze meyve ve sebzelerin çoğu taşıma, nakliye ve depolama sırasında çok zaman geçirirler. Bu yüzden mutfağınıza ulaştıklarından aslında dondurulmuş meyve ve sebzelere göre daha fazla besin değeri kaybetmiş olurlar. Ayrıca taze sebze ve meyveler özellikle olgunlaşmadan önce toplanır. Böylece nakliye sırasında çürümezler. Ancak bu durum taze meyve ve sebzelerde vitamin, mineral ve diğer besinlerin tam olarak gelişmesini engeller. Dondurulacak meyve ve sebzeler ise besin değerinin en yüksek olduğu olgunlaştıktan hemen sonraki süreç içinde toplanır
Dondurulmuş besinlerin daha bilinçli kullanılması, bunların nasıl çözündürüldüğü ile de yakından ilgilidir. Besinleri hızlı çözündürmeye çalışmak (kalorifer üstüne koymak, sıcak suya batırmak vb.) yanlıştır. Çözündürme olabildiğince dondurma işleminden daha yavaş olmalıdır. Bekletilmeden pişirilmesi de, dondurulmuş besinlerin daha bilinçli tüketilmesini sağlayan önemli bir faktördür.
Dondurulmuş gıdaları seçerken içerisinde tuz, şeker ve koruyucu eklenenlerden uzak durun.
Dondurulmuş sebzelerin pişirmeden önce çözdürülmesine gerek yoktur. Onları hemen buzluktan çıkarıp haşlayabilir veya mikrodalga fırına koyabilirsiniz. Meyveleri kullanmadan önce belli bir oranda çözmek gerekir. Meyvelerin tamamen çözdürülmesi onların yumuşayıp pelte haline gelmesine neden olabilir. Dondurulmuş etlerin pişirmeden önce tamamen çözdürülmesi gerekir. Tam olarak çözdürülmeyen etlerin dış kısmı pişer, iç kısımları pişmeyebilir. Gıdaları genellikle buzdolabında çözdürüp o şekilde tüketim sağlanmalıdır.