Tedaviniz tamamlandıktan sonra iyileşme sürecinde yemek yemek için çok zayıf veya yorgun hissedebilir ve kilo verdiğinizi fark edebilirsiniz. Ayrıca, hastalanmadan önce olduğundan daha az yemeye başladığınızı fark edebilirsiniz. Bu tamamen normaldir, ancak gücünüzü yeniden kazanmak için daha fazla kilo kaybını önlemeniz gerekir. Gücünüzü yeniden kazanmak, bağışıklığınızı güçlendirmek ve daha iyi hissetmenizi sağlamak için sizlere öneriler hazırladık.
Günde sık aralıklarla 4-6 kez beslenmeye dikkat edin
Hastalıkla beraber yaşanan ağırlık kaybı ve bağışıklık sistemindeki zayıflamayı ortadan kaldırmak için az az ve sık sık yemeye başlanmalıdır. Diyet içeriğinizin gereksinimlerini karşılaması oldukça önemlidir.
Kas sağlığı ve güçlü bir bağışıklık için Protein
Günde 2-3 kez protein içeriği yüksek besinler tüketin. Size protein sağlayan yiyecekler şunlardır: Et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, fasulye, mercimek, fındık.
Yapılan çalışmalar toparlanmayı hızlandırmak adına probiyotik kullanımının olumlu etkileri olduğu göstermektedir. Bu nedenle her gün yemeklere 1 bardak kefir, 1 bardak ayran ya da bir kase yoğurt tüketmeye özen gösterin. Her hafta uskumru, somon, sardalye gibi en az 1 porsiyon yağlı balık yemeyi hedefleyin.
Enerji ihtiyacını karşılamak için Karbonhidrat
Bağışıklık sisteminizi desteklemek ve lif içeriği yüksek olduğu için Karbonhidratlarında yeterli alımı önemlidir. Öğünlerinize tahıllı ürünler ekleyin. Tam tahıllı ekmek, makarna, pirinç tercih edebilirsiniz. Ayrıca günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmeniz gerekmektedir. Tahılların ve meyve-sebze gruplarının lif içeriği oldukça yüksektir. Yapılan çalışmalar lifli beslenen bireylerde kalp ve bağışıklığa bağlı hastalıklarla karşılaşma riskinin çok düşük olduğunu göstermektedir.
Az ama önemli etkileri olan Yağ
Yağların bu süreçte doğrudan tüketilmesi yerine besinlerin içerisinden alınması daha yararlıdır. Yeni çalışmalar Omega 3 ve Omega 6 kullanımının semptomları azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Omega 3 kaynakları : Yağlı deniz balıkları(uskumru, sardalye, alabalık ve somon), yumurta, keten tohumu yağı, ceviz, yeşil yapraklı sebzelerdir (özellikle semizotu).
Omega 6 kaynakları: Mısır yağı, soya fasulyesi yağı, ay çiçek yağı, kümes hayvanlarının eti, tam buğday unundan yapılmış ekmektir.
Gün boyunca sıvı tüketin
Her gün en az 6-8 bardak su tüketmeyi hedefleyin. Bunun yanında her gün en az 1 bardak süt ürünleri ve 1 bardak meyve suyu tüketmeye özen gösterin.
Yavaş yavaş harekete geçin
Egzersiz, ciddi hastalık riskinizi azaltıp kaslarınızı güçlü tutmanızı sağlar. Uyku kalitesini arttırıp stres ve depresyon riskini azaltır. Yetişkinler gün içerisinde kendilerine hareket etmek için 20-30 dakikalık zaman yaratmalıdır. Uzmanlar özellikle Covid 19’a yakalanıp iyileşen insanların kas sağlığını daha hızlı geri kazanılması ve nefes kontrolünü geri kazanabilmesi için hayatlarına egzersizi dahil etmeleri gerektiğinin altını çizmektedir.
SAĞLIKLA KALIN
→ COVID, T. C., & Team, R. (2020). Severe Outcomes Among Patients with Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)-United States, February 12-March 16, 2020. MMWR Morb Mortal Wkly Rep, 69(12), 343-346.
→ Laviano, A., Koverech, A., & Zanetti, M. (2020). Nutrition support in the time of SARS-CoV-2 (COVID-19). Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.), 74, 110834.
→EFAD, Public health nutrition advice for the Coronavirus pandemic
→ Muscogiuri, G., Barrea, L., Savastano, S., & Colao, A. (2020). Nutritional recommendations for CoVID-19 quarantine. European Journal of Clinical Nutrition, 1-2.
→ KARTAL, A., ERGİN, E., & KANMIŞ, H. D. (2020). COVID-19 Pandemik Salgın Döneminde Yaşam Kalitesini Arttırmaya Yönelik Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktivite Önerileri. Avrasya Sağlık Bilimleri Dergisi, 3, 149-155.
→ Childs, C. E., Calder, P. C., & Miles, E. A. (2019). Diet and immune function.
→ Khaled, M. B., & Benajiba, N. (2020). The role of nutrition in strengthening immune system against newly emerging viral diseases: case of SARS-CoV-2.